Szakosztályok | Kézilabda leány


A Debreceni Sportcentrum-Sportiskola kézilabda szakosztálya "A magyar kézilabdázásért” kitüntető cím birtokosa.

Ezt a kitüntetést a Magyar Kézilabda Szövetség adományozta szakosztályunknak a több mint 40 éve folyó színvonalas utánpótlás nevelésért és a kiemelkedő eredményekért.

A Debreceni Sportiskola célkitűzése és feladata, hogy felkutassa a tehetséges gyerekeket és a több éves képzés után kiemelkedő tudású fiatalokat adjon át a DVSC NB I-es női kézilabda együttesének.

A DSI- ben korosztályos képzés folyik, magas szinten történik a kézilabda játék oktatása. A kézilabdázás iránt érdeklődő lányok a sportág alapjaival már nagyon fiatalon megismerkedhetnek, először 8-9 éves korban a szivacslabdával játszhatnak.

Korosztályonként egyre magasabb edzésszámmal, az idősebbeknél mindennapos edzésekkel a sportág iránt elkötelezett edzők készítik fel a játékosokat, hogy minél többen megfeleljenek az élvonalbeli bajnokságok követelményeknek és a válogatott szinteknek.

U8-U9-U10 korosztály: szivacslabdával a Kisiskolás Bajnokságban versenyeznek 
U11 korosztály: 0-s kézilabdával a Gyermekbajnokságban versenyeznek 
U12 korosztály: 0-s kézilabdával a Gyermekbajnokságban versenyeznek 
U13 korosztály: 1-es kézilabdával a Gyermekbajnokságban versenyeznek 
U14 korosztály: 1-es kézilabdával a Gyermekbajnokságban és az Országos Serdülő Bajnokság (OSB) versenyeznek

U15 korosztály: átadás a fogadó sportszervezetbe, a DVSC NB.I-es női kézilabda szakosztályába.

Minden évfolyamba várjuk a nagy mozgásigényű, harcias, labdázni szerető nagyon ügyes, lelkes, sportolni vágyó lányokat, hogy minél hamarabb megismerkedjenek e szép játék alapjaival.

Komáromi Ákosné 
szakosztályvezető

 

Debreceni SC-SI kézilabda szakosztály

Leány kézilabda csapatok edzéshelyszínei 2018/2019 bajnoki szezon1.Beregszászi Pál Szakközépiskola    4032 Debrecen Jerikó u. 17-19.

2.Csokonai V.M. Gimnázium              4032 Debrecen Békessy B. u. 4.

3.Gizella utcai Csarnok                         4030 Debrecen Gizella u. 4/b

4.Hunyadi János Általános Iskola      4029 Debrecen Zákány u. 5.

5.Mechwart A. Szakközépiskola        4025 Debrecen Széchenyi u 58.

6. Vegyipari Szakközépiskola

7. Mikes Kelemen utcai Csarnok

8. Kereskedelmi Szakközépiskola


 

Történelem

A kézilabda egyike azoknak a sportágaknak, amely Debrecenben nagy múlttal rendelkezik, és kiváló eredményekkel büszkélkedhetnek városunk korosztályos és felnőtt csapatai. A Debreceni Sportiskola női kézilabda szakosztályának megalakítására 1970-ben Kiss Sándor (Pityu bácsi) kapott megbízást. A korosztályos versenyeztetés rendszere jóval később alakult ki, ezért a 13-14 éves fiatalok a tőlük 2-4 évvel idősebb társaikkal mérkőzhettek a megyei ifjúsági, majd felnőtt bajnokságban.

A minőségi változást a testnevelés tagozatos iskolák létrehozása és ezekben a szakmai képzés beindítása hozta. Női kézilabdában nevelő iskolának számított a Lilla-téri, a Szoboszlói - úti, a Ságvári és a Bocskai Általános Iskola. Kialakult a négy évfolyamos rendszer, amelyben a Sportiskola 1983 szeptemberéig foglalkoztatta a lányokat: 
I. évfolyam: 10 -11 éves általános iskolások 
II. évfolyam: 12 -14 éves általános iskolások 
III. évfolyam: 15 -16 éves középiskolások-serdülők 
IV. évfolyam: 17 -18 éves középiskolások-ifjúságiak

A 10-14 éves lányok a város sok iskolájából látogatták az edzéseket hetente 2-3 alkalommal, Kerekes Károly, Kalmár Mariann, Kiss Erzsébet, Kiss Katalin, Kántor Zoltánné, Nagy Ágota, Nagy Béla, Nagy Tamás, Szatmári Zoltán, Szentgyörgyi János, Vámos Miklós, Vona Attiláné edzők foglalkoztak velük. A középiskolás kézilabdázók döntő többsége a Csokonai Gimnázium testnevelés tagozatos osztályában tanult. A heti 3-4 edzésüket Csigéné Lovass Katalin, Szász Géza, Dobszai Jenő vezették. Kapitány Ferenc, a Bethlen testnevelője 1975/76-ban megyei I. osztályban versenyeztette a diákokat, ahol a harmadik helyen végzett a fiatal gárda. A DSI a legfelkészültebbeket a következő évben adta át a DVSC-nek. A sportiskola külön gondot fordított a kapusok edzésére is.

Komáromi Ákos 1981 decemberétől lett a DMVSC vezető edzője és egyben az utánpótlás nevelés felügyelője, koordinátora, ugyanekkor felesége, Komáromi Ákosné pedig a DSI szakágvezető edzője. Az 1983-as év mérföldkőnek számított a DSI képzési rendszerében. A Hunyadi János Általános Iskolában felső tagozatos kézilabda sportági osztály indult. A döntést az indokolta, hogy az alsó évfolyamok (I-II. korosztály) versenyzői, akik a város sok iskolájából kerültek ki, együtt tudjanak edzeni, és hatékonyabb legyen a munka. Korábban sok volt a hiányzás az edzésekről, más napirend szerint éltek a diákok a különböző iskolai programok miatt.

E problémák megszüntetése és az eredményesebb, hatékonyabb felkészülés érdekében a város vezetése támogatta a kézilabdázó gyerekek egy iskolába történő összevonását, ezáltal a tanulás és a sport összeegyeztetése könnyebbé vált. Így magasabb edzésszámmal (6-7) - két reggeli edzés beiktatásával - intenzív sportági előkészítés valósulhatott meg. A négy év alatt felépült új rendszer jó eredményekkel bizonyította, hogy szakmailag helyes volt ez az átalakulás. A diákolimpiákon folyamatos szereplői a kézilabdás iskolák csapatai az országos döntőknek. A Sportiskola leány kézilabdásai, akik a Hunyadi Iskola tanulói ezekben a sikeres években sokszor álltak a bajnoki dobogón, arany, ezüst és bronzérmet szereztek. A sikerek Papp György, Varga József, Komáromi Ákosné, Emődi Tünde, Boros Ferenc, Szilágyi Attila, Szabó Gábor, Trippon Sándor, Rádinné Tóth Rózsa edzők nevéhez fűződnek.

A DVSC-ben és a Sportiskolában végzett munka hatékonyságát jelezte, hogy az 1964-65-ös ifjúsági csapat az Országos Ifjúsági Kupán 1982-ben Zalaegerszegen 3. helyezést érte el. 1983-ban Kaposvárott az 1965-66-os korosztályú csapat megnyerte az Országos Ifjúsági Kupát. A győztes csapat tagjai: Tanyi Ilona, Nagy Katalin /kapusok,/ Bedő Erika, Hüse Judit, Huszák Erika, Kozák Mariann, Szabó Csilla, Szarvas Éva, Szántó Anna, Szunyogh Hajnalka. Edzők: Komáromi Ákos, Komáromi Ákosné 1984-ben Cegléden, az 1966-67-es korosztályú csapat megismételte az előző évi kimagasló eredményét, ekkor is Országos Ifjúsági Kupát nyertek. Játékosok: Makádi Zsuzsa, Szabó Csilla, Szarvas Éva, Katkó Andrea, Sáfár Adrienn, Sáfián Zsuzsa, Huszák Erika, Szántó Anna, Posta Éva, Hüse Judit, Nagy Katalin, Csatári Éva, Matolcsi Erika, Szunyogh Hajnalka. edzők: Komáromi Ákos, Komáromi Ákosné.

A bajnoki címekhez szokott gárdának rosszul esett az 1985-ben Kecskeméten elért OIK 6. helyezés. Az 1967-68-as korosztály balszerencsés körülmények között versenyezett, több játékos betegen vállalta a játékot, és ennek következtében a hatodik hely is dicséretes teljesítmény, de bosszantó, hogy háromszor is egy góllal kapott ki a csapat. 1986-tól új rendszerben versenyeztek az utánpótlás csapatok. A DMVSC-D. Közúti Építők SE-DSI hármas együttműködése jött létre a legtehetségesebb játékosok magasabb szinten való versenyeztetése érdekében. A legjobb sportiskolások, akik még nem fértek be a felnőtt csapatba, a Közút NB I/B-s csapatában kaptak játék lehetőséget, ezzel mintegy átmenetet alakítottak ki a gyengébb terhelést adó ifjúsági, és a magasabb követelményeket támasztó NB I-es felnőtt bajnokság között.

A Sportiskolában nevelődött az 1987-ben Magyar Bajnokságot, majd ötször Magyar Kupát nyert csapat több meghatározó játékosa: Tóth Rózsa, (jelenleg a DSI edzője), Szántó Anna, Szilágyi Katalin, Szarvas Éva, Hüse Judit, Nagy Katalin, Szunyogh Hajnalka. Miután az általános iskolás tehetségek egy helyen történő edzése és tanulása sikeresen megoldott a Hunyadiban, felvetődött a kérdés, a középiskolás korosztálynak is hasonló rendszert alakítsanak ki. A megoldást az Irinyi Szakközépiskola ajánlotta fel, gimnáziumi sportági osztályt indított 1991 szeptemberétől. Az évek során a Hunyadiból kikerülő és a vidéki tehetségekből szervezett osztályok játékosai is sok szép sikert értek el Boros Ferenc, Komáromi Ákosné, Kovács Gábor, Varga József edzők vezetésével. Az Magyar Kézilabda Szövetség által kiírt versenyeken is helytálltak a DSI csapatai. Az ifjúsági korú játékosok a felnőtt NB II-es bajnokságban indultak, amit többször megnyertek.

Az eggyel magasabb osztályban - az NB I/B-ben - a sikeres szereplés bizonyítéka a 4. és 5. hely kivívása. Az 1993/94-es év ismét bajnoki címet jelentett az ifjúsági csapatnak Budapesten, az Országos Bajnokságon. Játékosok: Deák Melinda Az MKSZ rendelkezése, az új rendszerű ifjúsági bajnokság kiírása miatt a DSI nem indult az NB I/B-ben. A legjobb ifjúsági játékosoknak a kettős játékengedély megadásával lehetőségük nyílt a környékbeli NB I/B-s csapatokban - Derecske, Hajdúnánás - játszani. A sportiskola elsősorban a DVSC illetve a DMVSC felnőtt szakosztályának nevelte, kutatta fel a tehetségeket, de sok játékos került a D. Közút és a D. Medicor NB-és szakosztályaihoz is.

A DSI szakosztály-vezetése jó kapcsolatot alakított ki a vidéki kézilabdázókat kiváló szinten nevelő testnevelőkkel és edzőkkel. Nádudvarról Kerti József, Győrvári Viktor és Vida Gergő irányított sok tehetséges fiatalt a Sportiskolába. A DVSC NB I-es női kézilabda csapatának 20 fős keretében 2003-ban 16, a Sportiskolában nevelkedett játékos szerepelt. A nemzetközi versenyeken is sok dicsőséget szereztek a fiatalok. A tekintélygyártás az olaszországi Teramóban kezdődött 1986-ban, amikor aranyérmes lett a DSI ifjúsági csapata. A dániai Viborgban rendezett nemzetközi tornán két korosztályban diadalmaskodtak a debreceniek 1992-ben. Spanyolországban 1992-ben a barcelonai olimpia jegyében rendezett nemzetközi tornát is megnyerte a DSI csapata. 1995-ben sikerült újra elutazni e tornára, ahol szintén első helyen végeztek a tizennégy éves lányok. Olaszországban Cingoliban 1998-ban, Teramoban 1999-ben is a dobogón végeztek a csapatok.

A Középiskolai Világjátékokon az Irinyi színeiben a lányok az első és harmadik helyet szerezték meg, így a nemzetközi eredményesség valóban imponáló. A 2003-as év újabb bizonyítási lehetőséget kínált a legkiválóbbaknak. Az ifjúsági Európa bajnokságon Csáki Viktória, Kiss Éva, Sopronyi Anett, Sütő Edina szerepelhetett. A junior világbajnokság második helyezett magyar válogatottban Szabó Valéria, Sütő Mariann és Szűcs Gabi iratkozhatott fel debreceni sportiskolásként a dicsőséglistára. A Debreceni Sportiskola női kézilabda szakosztálya a 2004-05-ös bajnoki szezonban is sikert sikerre halmozott a különböző korosztályos versenyeken. A DVSC, a DSI és a bázisiskolák hosszú évek óta tartó jó együttműködése lehetővé tette, hogy a sportiskolások több fronton versenyezhettek, s így sok elismerést szerezhettek Debrecennek.

A legnagyobb diadalt a serdülők (1988-89-es korosztály) érték el, hiszen három különböző versenysorozatban is bajnoki címet szereztek. Az Országos Serdülő Bajnokságban, az NB II-es ifjúsági bajnokságban is első lett a társaság, emellett az Irinyi Sportgimnázium színeiben megnyerték az V. korcsoportos diákolimpiát is. A csapat tagjai: Erdei Petra, Fodor Tímea, Kovács Adrienn, Lévai Zsófia, Poór Brigitta, Szűcs Nikolett, Fábri Hajnalka, Mizsik Adrienn, Halász Lilla, Sólyom Ildikó, Csányi Enikő, Tóth Anikó, Vórincsák Olimpia, Veréb Zsófia, Kudor Kitti. Edzők: Komáromi Ákosné és Varga József. Az ifjúsági válogatottban Kovács Adrienn - aki az ifjúsági Európa-bajnokság gólkirálynője is lett -, Szűcs Nikolett, Kudor Kitti és Fodor Tímea képviselték szakosztályunkat. Az 1990-91-es évfolyamunk a IV. korcsoportos diákolimpián szerepelt - a Hunyadi János Általános Iskola képviseletében -, s úgy lett aranyérmes, hogy otthonában győzte le a nagy rivális Győr csapatát. Karnik Szabina a torna legjobb játékosának járó címet kapta meg.

Az 1992-93-as évfolyamunk a III. korcsoportos diákolimpián szerepelt - szintén a Hunyadi iskola képviseletében -, s nyert ezüstérmet. Mindkét csapat edzője: Rádinné Tóth Rózsa. Az Adidas Gyermekbajnokságban az 1991-es csapatunk képviselte a DSI-t az országos döntőben. Boros Ferenc csapata a hatodik helyet szerezte meg. Sajnos, a fiatalabb évjárataink (1992, 1993-as korosztály) nem jutottak be az országos döntőbe. 2006. január 1-től a Debreceni Sportiskola a Debreceni Sportcentrum irányítása alá került.

Az MKSZ versenyszabályzata miatt a serdülő és ifjúsági csapatokat a bázis egyesületnek, a DVSC-nek kell versenyeztetnie, ezért a Sportiskola csak serdülő korig neveli a kézilabdás lányokat. A 2005-06-os bajnoki szezonban öt korcsoportban, nyolc csapattal neveztünk az Adidas Gyermekbajnokságba és a szivacslabda bajnokságba. A 2006-2007-es bajnoki szezonban hat korcsoportban neveztünk csapatot. Ebből öt országos döntőbe került. Egy 2., 3., 5. és két 7. helyet szereztünk. Nemzetközi versenyen, Szlovéniában két 1., egy 3., és egy 4. helyet értünk el. Hazai nemzetközi korosztályos versenyeken szintén jól szerepeltünk. Több 1. helyet szereztünk, ill. sokszor végeztünk a dobogón.

A 2007-2008-as szezonban is sikeresen szerepeltek csapataink. A gyerekbajnokságban bajnok lett az 1996-os születésű csapatunk Márián Blanka edző vezetésével. Az 1995-ösök is nagyon kitettek magukért, a tavalyi hetedik hely után a második helyen végeztek a gyerekbajnokság országos döntőjében. Főnix Kupa néven nemzetközi korosztályos tornát rendeztünk Debrecenben, ahol két első, egy második és egy harmadik helyet szereztünk. A Pünkösdi Kupán Kalocsán két csapatunk is első helyen végzett. (1993-as, 1996-os).

A 2008-2009-es szezonban elért eredmények: Utánpótlás Gyermekbajnokság Országos Döntőibe több korosztályban is bejutottak a csapatok
 1998 – as korosztály 3. hely edző: Emődi Tünde 
1996 – os korosztály 2. hely edző Márián Blanka 
1995 – ös korosztály 5. hely edző: Komáromi Ákosné, 
1994 – es korosztály 5. hely edző: Törökné Csapó Erika

2009 – ben Debrecenben nagyszabású tornát rendezett a szakosztály 2. Főnix Kupa néven, melyen 66 leány, 33 fiú csapat vett részt. Csapataink kiemelkedő eredményeket értek el a legtöbb kategóriában. Főnix Kupa 2009: 
1998 – as korosztály 1. hely edző: Emődi Tünde 
1996 – os korosztály 1. hely edző: Márián Blanka 
1995 – ös korosztály 3. hely edző: Komáromi Ákosné, 
1994 – es korosztály 3. hely edző: Törökné Csapó Erika

A következő hazai rendezésű tornákon is dobogós helyezéseket értek el a kézilabdás lányok: Ambrus Péter Emléktorna Szekszárd, Pünkösdi Kupa Kalocsa, Cell Kupa Veszprém, Radenska Kupa Szekszárd, Üstökös Kupa Dunaújváros, Ferenczy Kupa Budapest.

Nemzetközi Kézilabda Fesztivál 2009 Szlovákia: Kassa 
1994 – es korosztály 3. hely edző: Törökné Csapó Erika 
1995 – ös korosztály 1. hely edző: Komáromi Ákosné 
1996 – os korosztály 1. hely edző: Márián Blanka

A 2009-2010-es szezonban elért eredmények: 
Orsz. Kézilabda Up. Bajnokság U15 – 1994 korosztály országos döntő 6. hely, Főnix-Kupa Debrecen 2. hely edző : Törökné Csapó Erika 
Orsz. Kézilabda Up. Bajnokság U14 – 1995 korosztály országos döntő 3. hely, Főnix-Kupa Debrecen 1. hely edző: Rádinné Tóth Rózsa 
Orsz. Kézilabda Up. Bajnokság U13 – 1996 korosztály országos döntő 3. hely, Főnix-Kupa Debrecen 1. hely edző: Márián Blanka 
Orsz. Kézilabda Up. Bajnokság U11 – 1998 korosztály országos döntő 3. hely, Főnix-Kupa Debrecen 1. hely edző: Emődi Tünde 
Orsz. Kézilabda Up. Bajnokság U10 – 1999 korosztály országos döntő 6. hely edző: Győrvári Viktor 
Orsz. Kézilabda Up. Bajnokság U9 – 2000 korosztály országos döntő 3. hely, Főnix-Kupa Debrecen 2. hely edző: Rádinné Tóth Rózsa

A 2010-2011-es szezonban elért legjobb eredmények 
Orsz. Kézilabda Up. Bajnokság U15 – 1995 korosztály országos döntő 2. hely, Főnix-Kupa Debrecen 1. hely edző : Rádinné Tóth Rózsa 
Orsz. Kézilabda Up. Bajnokság U14– 1996 korosztály országos döntő 3. hely, Főnix-Kupa Debrecen 3. hely edző: Márián Blanka 
Orsz. Kézilabda Up. Bajnokság U12 – 1998 korosztály országos döntő 3. hely, Főnix-Kupa Debrecen 3. hely edző: Emődi Tünde 
Orsz. Kézilabda Up. Bajnokság U11 – 1999 korosztály országos döntő 4. hely, Főnix-Kupa Debrecen 2. hely edző: Győrvári Viktor 
Orsz. Kézilabda Up. Bajnokság U10 – 2000 korosztály országos döntő 4. hely, Főnix-Kupa Debrecen 7. hely edző: Rádinné Tóth Rózsa 
Orsz. Kézilabda Up. Bajnokság U9 – 2001korosztály országos elődöntő 3. hely, Főnix-Kupa Debrecen 5. hely edző: Rádinné Tóth Rózsa