Szakosztályok | Kosárlabda leány


A leány kosárlabda szakágban jelenleg csaknem 80 kis- és nagylány sportol, 7 edző segítségével, 6 csapatban. Célunk, hogy minél több gyermekkel megszerettessük ezt a szép sportágat, s eljuttassuk ambiciózus, tehetséges versenyzőinket az országos élvonal szintjére, a legjobbaknak pedig – eddigi hagyományainknak megfelelően – segítsünk a nemzeti válogatottakba, s ezzel együtt a nemzetközi porondra is eljutni.

Az új finanszírozási keretek között remélhetőleg lehetőségünk lesz felépíteni azt a piramis-rendszert, amiben az ideális tehetséggondozás megvalósulhat, és valódi értékeket tudunk „létrehozni”, ami mind Debrecen városának, mind a DSC-SI- nek a jó hírét tovább öregbítheti.

 Reményeink szerint a Debreceni Kosárlabda Akadémián belül ideális és hatékony együttműködés alakulhat ki az általános és középiskolai, ill. az egyetemi csapatokkal, a DEAC Sport Kft. női kosárlabda szakosztályával. A Sportiskolán belül az összes utánpótlás korosztályban működtetünk csapatot, a felnőtt kort elérve lányaink az egyetemi csapatokban folytathatják a kosárlabdázást.

A 2013-14. évi bajnokság versenyeinek az alábbi felállásban vágtak neki az edzőink, csapataink. A junior (1995-96) csapat Czeglédi Károly és Bajusz György irányítása alatt edz és versenyez. A kadet (1997-98) csapat edzői Cserfalvi István és Kozák István. A serdülő (1999-2000) csapatunk Kozák István és Cserfalvi István vezetésével készül. A Tini korosztály (2001) Sarkadi Ferenc és Szilágyi Zoltán, míg a gyermek csapatunk (2002) Szilágyi Zoltán, Sárréti Rita edzőpáros, a legkisebbeket (kenguru csapat, 2003 és fiatalabb) szeptembertől Máthé Katalin vezeti be a kosárlabda rejtelmeibe.

Edzéseinket az Oláh Gábor utcai Sportcsarnokban, a Tóth Árpád Gimnázium, a Csokonai Gimnázium és a Bocskai Általános Iskola termeiben tartjuk. Előkészítő csoportunk működik a „kis TK”-ban, Veress Jánosné vezetésével, a „Kisrefi”-ben Bándiné Gacsó Judit és az Ibolya utcai iskolában Máthé Kata vezetésével.

Szeretettel várjuk azokat a kislányokat sorainkba, akik szeretnek mozogni, szeretnek közösségben lenni, s természetesen különösen a magas lánykákat, akik itt megtalálhatják a sikerélményeket, melyet ez a sport nyújthat számukra!

 

Edzéslehetőségek

Serdülő „B” /U14/: Máthé Katalin 
Kedd                      16:30 – 18:00            Tóth Árpád Gimnázium
Csütörtök               16:30 – 18:00            Tóth Árpád Gimnázium 
Péntek                   16:30 – 18:00             Tóth Árpád Gimnázium 

Serdülő „A” /U15/: KozákIstván, Máthé Katalin
Bocskai István Általános Iskola tornaterme (4029, Debrecen, Munkácsy u. 4.).
Hétfő                       17:30 – 19:30         Bocskai István Általános Iskola tornaterme
Kedd                      17:30 – 19:30         Bocskai István Általános Iskola tornaterme
Szerda                    17:30 – 19:30         Bocskai István Általános Iskola tornaterme
Csütörtök               17:30 – 19:30         Bocskai István Általános Iskola tornaterme   

Kadet /U17/: Cserfalvi István, Kozák István
Hétfő                       18:00 – 19:30         Tóth Árpád Gimnázium
Kedd                      18:00 – 19:30         Tóth Árpád Gimnázium
Szerda                    18:00 – 19:30         Tóth Árpád Gimnázium
Csütörtök               18:00 – 19:30         Tóth Árpád Gimnázium
Péntek                    18:00 – 19:30         Tóth Árpád Gimnázium

 

Történelem

A fiatal szakosztály látványos fejlődése

A DSI-ben a leány/női kosárlabda a sportiskola egyik legfiatalabb szakosztálya. Bajusz György és Kecskeméti János testnevelők, kosárlabda edzők 1992-ben kezdték a DSI keretein belül a leány kosárlabda csapatok szervezését, edzését. Az elmúlt évek alatt kialakítottuk a teljes korosztályos rendet (kenguru, gyermek, serdülő, kadet, junior).

2002/2003-ban szinte kizárólag középiskolás játékosokkal kezdtük el az NB I B-s szereplést. Ilyen fiatal csapattal idáig eljutni, sporttörténeti ritkaságnak számít. A '90-es években az Angyalföld Téri Általános Iskolában elkezdett, majd az Euro T.E.A.M. Sport Club (ESC) Debrecen sportegyesület kosárlabda szakosztályában folytatott, egyre több eredményt felmutató utánpótlás nevelés eredményeképpen a klub fiatalokból álló csapata 1998-ban az élvonalba jutott (NB I/B, majd NB I/A).

Jelenleg az NB I B felnőtt bajnokságban szereplő DEAC csapatában javarészt volt és jelenlegi sportiskolások pattogtatják a labdát. A Sportiskola kosárlabda szakosztályának az elmúlt két évtizede igen eredményesnek mondható, hiszen számos diákolimpiai arany-, ezüst- és bronzérem, országos u.p. döntős helyezések, korosztályos válogatottak, NB I-es játékosok kinevelése fémjelzi a kitűnő nevelőmunkát.

Válogatott sportolóink: Hoffmann Flóra és Simon Ágnes – U16 EB I. hely (2010. Szkopje) és ORV I.h. Treit Luca - U18as EB III. (2004, Pozsony), BAM II. hely (2000, Sopron), Simay Orsolya – U16 EB IX. hely Vietórisz Ágnes - U16-os EB X. hely (2004, Torinó) Szabó Réka, Gaszner Anna, Dóka Zsuzsanna – ORV I. hely (2010. Budapest) Medgyessy Dóra - BAM II. hely (2000, Sopron) Földvári Andrea – ORV II. hely (2010. Lengyelország)

További válogatottak és válogatott kerettag játékosok: Stekler Kamilla, Szendrei Fruzsin, Foltin Blanka, Szabó Evelin, Zsoldos Zsófia, Szabó Petra, Veress Adrienn

Ezekkel az eredményekkel Debrecent és a Sportiskolát is méltó módon képviseli szakosztályunk a hazai és a nemzetközi sportéletben. Az ESC-DSI közös csapatnál Czeglédi Károly, Kecskeméti János és Áron Balázsné voltak edzők, míg a mostani NB I/B-s gárdát Bajusz György irányítja.

 Utánpótlás téren, Bajusz György, Kozák István, Máthé Katalin és Szilágyi Zoltán dolgozik jelenleg a szakosztály keretei között. Korábban, Bobikné Tóth Éva, Czeglédi Károly, Kecskeméti János, Ökrös Tamás, Tarsoly Andor és Válé Flórián is hozzájárult a sikeres működéshez.