Szakosztályok | Tollaslabda


A sportág meghonosodása a hajdúságban a hetvenes évek elejére tehető. A Debreceni Kinizsi berkein belül kezdődött a sportág alapjainak lerakása.

A debreceni tollaslabda sportág második mérföldköve 1990-es év. Ekkor vette át ugyanis a Debreceni Sportiskola az utánpótlás nevelést a Debreceni Kinizsitől.

Azóta is különböző iskolai toborzók során több száz gyerek ismerkedett meg a tollaslabda sportág alapjaival, majd később lett igazolt versenyzője szakosztályunknak. A Debreceni Sportiskola első nagy nemzedéke a Kocsis Adrienn, Ábrahám Rea, Cséti Dóra, Vizer Viola, Papp Gábor, Bánhidi Richárd, Károlyi Ákos, Cséti Viktor nevével fémjelzett korosztály. Kiemelkedő eredményeket ért el továbbá a Batár Zita, Kovács Zsófia, Kovács Zsuzsa, Czifra Zsuzsa, Varga Orsolya, Csiszér Levente, Tóth Teofil, Tóth Henrik, Kaposi Attila, Kapitány Péter.

Jelenleg a sportágon belül a Debreceni Sportiskola tollaslabda szakosztálya az ország egyik legnagyobb létszámú és legeredményesebb utánpótlás-nevelő bázisa. Tanítványaink közül legeredményesebben Gonda Daniella, Zsigmond Regina Zsófia, Vislóczki György, Mester József és Krausz Gergely szerepelt. Az eredményes szereplés mellett 2010-2011 az építkezés éve is volt a szakosztály életében.

Az Oláh Gábor utcai Sportcsarnokban stabilizálódó edzéslehetőségek hatására a szakosztály létszáma ismét nagymértékben emelkedett. Jelenleg 53 sportolóval két edző dolgozik. A szakosztály sikeresen kapcsolódott be a „Kincskereső Program” akciósorozatba. Örömmel tölt el bennünket, hogy a résztvevő gyerekek igen nagy számban választják a tollaslabda sportágat. A legjobbak felnőttként az élvonalban, a Hajdú Gabona - Debreceni Tollaslabda Club színeiben versenyezhetnek.

Várunk minden gyermeket, aki szeretne mozogni és szeretné kipróbálni ezt a szép sportágat.

Borbély Sándor
szakosztályvezető

 

Edzés helyszín

Az alábbi helyen és időben tartjuk az edzéseinket: Debreceni Jégcsarnok II. Debrecen, Derék u. 33. 

Kezdők.   

A csoport  - kedd, csütörtök     16.30 - 17.30 óra
B  csoport - hétfő, szerda, péntek     16.30 - 17.30 óra
Haladók   hétfő, szerda, péntek    16.30 - 18.00 óra
Élcsoport  minden nap   17.30 - 19.30 óra
Egyéni edzések : kedd, szerda, csütörtök  8.00 - 9.30 óra

Történelem

Az ország legjelentősebb nevelő bázisa a DSI

Debrecenben a sportág meghonosodása a hetvenes évek elejére tehető. 1975-ben a Debreceni Kinizsiben kezdődött el Hegedűs Csaba irányításával a tollaslabdázás magas színvonalra való emelése és emelkedése. Ebbe a munkába kapcsolódott be 1979-ben Borbély Sándor. A két szakvezető elképzeléseinek megfelelően elkezdődött egy tudatos utánpótlás-nevelési folyamat, melynek eredményeként az ország legnagyobb tollaslabda-bázisa alakult ki napjainkra Debrecenben.

Mielőtt kronológiai sorrendben haladva betekintenénk a DSI tollaslabda történelmébe, tekintsük át röviden a sportág általános helyzetét Magyarországon, amelynek ismeretében talán még inkább kalapot lehet emelni a sportiskolában zajló műhelymunka előtt. A hajdúsági versenyzők eddig több tucat felnőtt és utánpótlás magyar bajnoki címet nyertek az elmúlt két évtizedben, a különböző válogatott keretek hosszú évek óta elképzelhetetlenek nélkülük. 1992-ben Fórián Csilla részt vett a barcelonai ötkarikás játékokon, és az idők folyamán megszerezte az örökös magyar bajnoki címet, amelyhez huszonöt felnőtt országos bajnoki cím szükségeltetik. ( ma már 42-nél tart )

A kiváló versenyző mellett több cívisvárosi tollaslabdázó is részt vett világ- és Európa-bajnokságokon, de ez idáig igazán jegyzett eredményt - dobogós vagy pontszerző helyet - nem tudtak elérni. De térjünk vissza a kezdetekhez! A felnövekvő tehetségek először az utánpótlás korosztályos versenyeken tették le névjegyüket, majd később a felnőtt versenyeken is megmutatták oroszlánkörmeiket. Ebből a szakosztályból került ki a későbbi első nagy generáció: Fórián Csilla, Karácsony Kinga, Fábián Zsolt, Szolek László, Hodos Tamás, Siska Zsolt, Karika Attila. Az évek múlásával egyre többször vetődött fel a gondolat, hogy a kiemelkedő sportágaknak utánpótlást biztosító Debreceni Sportiskola vegye át a fiatalok képzését a Debreceni Kinizsitől, ám erre csak 1990-ben, az olimpiai sportággá válással teremtődött meg a lehetőség. Így hivatalosan 1990. január 1-től alakult meg a tollaslabda szakosztály a Debreceni Sportiskolánál.

A szakosztály irányítását két edző vállalta fel, Borbély Sándor szakosztályvezető-edző és Mátyus Tibor edző. A jobb tárgyi és szakmai feltételek lehetővé tették az utánpótlás korú tollaslabdázók számának emelkedését, illetve a Kinizsitől átvett tehetségek tudásának kibontakozását. Az új generáció a sportág debreceni történetében az 1991-es ifjúsági magyar bajnokságon tarolt először, amelyen mind az öt bajnoki aranyérmet a debreceni fiatalok nyakába akasztották. Az új generáció kiemelkedő alakjai: Kocsis Adrienn, Ábrahám Rea, Bánhidi Richárd, Papp Gábor, Károlyi Ákos, Cséti Viktor. A felnőtt magyar bajnokságokon is egyre nagyobb szerepet játszottak a debreceni tollaslabdázók, mígnem elérkezett az 1991, amikor az első korosztály kiegészülve a sportiskolás tehetségekkel első ízben nyerte meg a felnőtt OB I-es csapatbajnokságot.

1991 nyarától Tan Hu személyében kínai edző nyújtott szakmai segítséget a cívisváros tollaslabdasportjának, és ezen belül az utánpótlás-képzésnek is. A korábban hazájában játékosként is kiváló szakember 1994-ig volt szaktanácsadó a Debreceni Sportiskolánál. 1995-től kezdődően kiemelkedő versenyek rendezése tekintetében is úttörő szerepet vállalt a Debreceni Sportiskola. Első nagyszabású rendezvénye az országos diákolimpiai döntő volt, melynek színvonalas lebonyolítása még a mai napig is beszédtéma a sportág képviselőinek körében. 1996-ban az első felnőtt magyar bajnokságnak is otthont adott városunk. Azért is emlékezetes ez utóbbi viadal, mert talán még soha annyian nem látogattak ki tollaslabda versenyre, mint akkor. Az Oláh Gábor utcai sportcsarnok főlelátójának nagy részét megtöltötték a szurkolók, akik fergeteges buzdításukkal - dobokkal, dudákkal, drapériákkal felszerelkezve - szinte belehajszolták kedvenceiket a győzelembe.

Meghatározó időszak volt Kazinczy Általános Iskola - DSI együttműködés. Ennek egyik kiemelkedő eredménye a Kazinczy-kupa nevet viselő rangos nemzetközi utánpótlás versenysorozat, amely a környező országok versenyzőinek körében is nagy népszerűségnek örvendett.. A viadal jóval több egy egyszerű tollaslabda versenynél, hiszen rendszerint a játéknapok végeztével a teljes mezőny együtt marad, és a szülők bevonásával a kiváló magyar konyhaművészet remekeit is megkóstolhatják az idelátogató hazai és külföldi fiatalok.

A sportág történetében nagy változást hozott az 1995-ös esztendő nyara: ekkor alakult meg ugyanis az önálló tollaslabda klub a cívisvárosban. Az új egyesület a Debreceni Tollaslabda Club nevet vette fel, fő mecénása pedig a Hajdú Gabona Rt lett. A cég mind a mai napig kitart a tollasozók mellett, Lakatos Zoltán vezérigazgató pedig már-már tiszteletbeli tollaslabdázónak számít. A felnőtt klub szakmai munkájának irányításával a vezetőség a DSI két edzőjét bízta meg.

A DTC és a DSI között akkor létrejött együttműködési megállapodás az óta is sikeresen működik. A legtehetségesebb utánpótlás versenyzők már fiatalabb korukban együtt edzenek a felnőtt gárda tagjaival, ami - talán mondani sem kell - a fejlődésük szempontjából is igen hasznos. 1996 után kezdte bontogatni szárnyait a következő generáció: Csiszér Levente, Batár Zita, Kocsis Orsolya, Kocsis Andrea, Tóth Teofil és Szőke Gyula. Kezdetben Szőke Gyula szállította az érmek garmadát a sportiskolában, de miután kiöregedett helyére lépett Csiszér Levente, aki nemcsak ifjúsági, hanem felnőtt eredményeire is roppant büszke lehet.

Majd a következő korosztály prominens képviselői: Kaposi Attila, Tóth Henrik, Kovács Zsuzsa, Kovács Zsófia, Varga Orsolya, Varga Ákos, Boros Balázs, Czifra Zsuzsa. 2003 áprilisában megrendezett ifjúsági Európa-bajnokságon csak debreceni versenyzők képviselték Magyarország színeit (Kaposi Attila, Tóth Henrik, Kovács Zsuzsa, Kovács Zsófia, Varga Orsolya).

Erre korábban még nem volt példa, hogy egy egyesület játékosai alkossák a válogatottat. A Debreceni Sportcentrumba való átkerülésünk óta is töretlen a szakosztály teljesítménye.

Azóta is több meghatározó játékos nevelkedett fel. Közülük legeredményesebben Gonda Daniella, Zsigmond Regina Zsófia, Vislóczki György és Mester József szerepelt. Mindnyájan az ifjúsági válogatott kerettagok és többszörös utánpótlás korosztályos magyar bajnokok.

2010 nyara óta két tehetséges fiatal versenyző csatlakozott a debreceni csapathoz – Krausz Gergely Mórról és Dellenbach Rudolf Bodajkról igazolt a Debreceni Sportcentrum – Sportiskolához. Sajnos Rudi csak egy évig tevékenykedett Szakosztályunkban.

2011 áprilisában került megrendezésre Helsinkiben az Ifjúsági Csapat és Egyéni Európa Bajnokság. A kijelölt utazó csapatnak négy sportiskolás fiatal: Zsigmond Regina Zsófia, Gonda Daniella, Krausz Gergely, Dellenbach Rudolf is a tagja volt.

2011 áprilisában ismét Debrecen volt házigazdája az Ifjúsági Magyar Bajnokságnak. A csapat eredményesen szerepelt a megszerezhető 5 arany éremből négy a debreceniek vitrinjébe került.

Az eredményes szereplés mellett 2010-2012 az építkezés éve is volt a szakosztály életében. Az Oláh Gábor u. Sportcsarnokban stabilizálódó edzéslehetőségek hatására a szakosztály létszáma ismét nagymértékben emelkedett. Több mint 50 fiatal gyerek jár a foglalkozásokra.

A szakosztály sikeresen kapcsolódott be a „Kincskereső Program” akció sorozatba. Örömmel tölt el bennünket, hogy a résztvevő gyerekek igen nagy számban választják a tollaslabda sportágat.

S hogy mi vonzza évről évre a fiatalokat a tollaslabdapályák környékére immár több mint két évtizede Debrecenben? Nyilván mindenkit más motivál, de egy biztos: aki igazán komolyan készül, az nemcsak az eredményeket, hanem az élményeket tekintve is igen sok mindenre emlékezhet majd öregkorában. S mivel sokan igen hosszú éveket töltenek el a sportiskola kötelékében, vélhetően számukra mindig is kedves marad az alma mater.

Összegezve: a Debreceni Sportiskola fennállása óta, a debreceni fiatalok közel száz arany-, ötven ezüst- és hetven bronzérmet szereztek a különböző korosztályos magyar bajnokságokon. Ezzel az eredménnyel a DSC - SI messze az első helyen áll a sportág országos rangsorában.