Sportiskolás sikersztoriEmlékezetes kézilabdás év volt

2013. 07. 10. (szerda) 10.00

A Debreceni Sportcentrum – Sportiskola fiú-lány kézilabda szakosztályának 2012/2013-as évadjáról csak elismeréssel lehet beszélni. A 13 együttesből 9 jutott be az országos döntőbe, tehát hazánk legjobb nyolc csapata közé. A gyerekek a végelszámolásnál összességében 1 ezüst és 2 bronzérmet szereztek. Az egyik legeredményesebb a 1998-as leánycsapat volt. A 2009-ben és 2010-ben magyar bajnok, az utóbbi két évben pedig bronzérmes együttes a nyáron „elballagott,” egy az egyben, komplett csapatként került át a DVSC kötelékébe.
 Kézilabda leány-fiú     Kézilabda leány-fiú Sportiskolás sikersztori Emlékezetes kézilabdás év volt

A Debreceni Sportcentrum – Sportiskola fiú-lány kézilabda szakosztályának 2012/2013-as évadjáról csak elismeréssel lehet beszélni. A 13 együttesből 9 jutott be az országos döntőbe, tehát hazánk legjobb nyolc csapata közé. A gyerekek a végelszámolásnál összességében 1 ezüst és 2 bronzérmet szereztek. Az egyik legeredményesebb a 1998-as leánycsapat volt. A 2009-ben és 2010-ben magyar bajnok, az utóbbi két évben pedig bronzérmes együttes a nyáron „elballagott,” egy az egyben, komplett csapatként került át a DVSC kötelékébe.

A sportiskolások a bajnoki küzdelmek mellett a különböző tornákról is rendre kupákkal, érmekkel tértek haza. Szeptemberben például egy arany és egy ezüstmedált szereztek a neves Cell Kupán. A szakosztály januárban 140 csapat részvételével rendezte meg az immár hazánk egyik legrangosabb és legnagyobb utánpótlástornájává fejlődött Főnix Kupát. A rendezési sikereket szakmai sikerek is követték: a DSI 11 kategóriából négyben aranyérmet szerzett. Mindezt úgy, hogy közben neves csapatok skalpjait –a Fradi, az Éles Kézisuli- gyűjtötte be. Törökné Csapó Erika szakosztályvezető szerint idén már érezhetőek voltak a TAO támogatás hatásai. „Több felkészülési tornára tudunk utazni, és mint tudjuk, a gyerek a meccseken fejlődnek legtöbbet. Van egy alvó tudásuk, amelyet a pályán életre tudnak kelteni. Rögtön tudjuk, hogy mi jó és min kell még javítani. A tornák mellett nagyobb eszközállományunk is van, gondolok itt koordinációs és prevenciós eszközökre. Egész másak továbbá a teremlehetőségeink. A csapatok sokkal többet tudnak például egyedül egy teremben edzeni. Előtte sokszor félpályáztunk, a modern kézilabda viszont a futásokon a gyorsításokon alapul és ezt egész pályán sokkal többet tudjuk a gyerekekkel gyakoroltatni.” – fogalmazott a szakember.

A javuló feltételek az eredményekben is megmutatkoztak. A legszebben csillogó érmet az elmúlt szezonban Rádinné Tóth Rózsa U-11-es leánycsapata gyűjtötte be május közepén. A lányok úgy jutottak el országos, nyolcas fináléig, hogy egyszer sem szenvedtek vereséget, mindössze két döntetlen során hullajtottak pontot. A kicsik csak a döntőben kaptak ki, így egy nagyon értékes országos bajnoki ezüstéremmel gazdagodtak. A szorgos kis együttes hálóőre egy különdíjat is hazahozhatott, hiszen a nyolcas döntő legjobb kapusa a Debreceni Sportcentrum – tehetsége, Hadas Panna lett.Törökné Csapó Erika 1998-as és Márián Blanka 1999-es születésű lányokból valamint Dobszai Jenő 1998-as születésű fiúkból álló együttese egyaránt az U-14-es, vagyis az 1998-as és fiatalabb játékosokból álló csapatok számára kiírt Erima Gyermekbajnokság nyolcas döntőjében szerepelt. Az áprilisi finálén a Csapó-csapat országos bajnoki bronzérmet szerzett, az egy évvel fiatalabb lányok hetedikek, míg a fiúk ötödikek lettek. A döntő legjobb leány játékosa a Debreceni Sportcentrum – átlövője, Őri Adrienn Gitta lett. A 2012/2013-as szezon befejeztével a fiúk sem maradtak medál nélkül, miután Sándor László U-12-es, 2000-ben született gyerekekből álló csapata bronzérmet szerzett az Erima Országos Gyermekbajnokság döntőjében, Gyöngyösön. A Debreceni Sportcentrum – Sportiskola erről a tornáról is elhozott egy különdíjat, hiszen a legkiválóbb hálóőrnek Nagy Balázst találták a szakemberek.

Törökné Csapó Erika szakosztályvezető is elismerően beszélt a szezonról. „ - Nagyon eredményesnek és pozitívnak látom az elmúlt évet. Nem elsősorban amiatt, hogy milyen eredményeket értünk el, hanem azért, ahogyan a döntőkig eljutottunk. Kialakult egy nagyon jó edzői stáb. Megoldottuk azt, hogy egy csapattal egy állandó edző foglalkozik s mellé - amikor valamelyik kollégánknak van szabadideje- több szem többet lát alapon összedolgozunk. Párban végezzük például az egyéni képzéseket. A Fradinál azt mondták erre a rendszerre, hogy ez példaértékű és, hogy ebben az évben már ők is próbálják tőlünk ezt átvenni. További nagy eredménynek tartom, hogy szépen összeállt a korosztályos képzésünk. A fiú vonalévek óta kallódott. Most két és fél év alatt felépítettük azt a rendszert, ami korábban jó működött már a lányoknál. A DSI szinte az egyetlen egyesület az országban, amely „tiszta” korosztályokat versenyezet, tehát úgymond nem „játszatunk fel”, mindenki a saját korosztályában kézilabdázik. Ez a képzési rendszer országos szinten kimagasló és eredményes. Emellett azért is érzem nagyon sikeresnek a kézilabda szakosztály munkáját, mert annyira jó csapategység van az edzők és a gyerekek, a fiúk és a lányok, az egyes korosztályok között, hogy egy igazi jó sportiskolai hangulat alakult ki. Mindenki segít a másiknak, együtt mozog, együtt gondolkodik az egész társaság beleértve a gyerekeket és trénereket is. Mind a 13 csapatra és edzőikre is roppant büszke vagyok.”

A rengeteg érem, trófea és elismerés mellett a szakosztály tagjai más eseményeken is példát mutattak társaiknak. A ’98-as lányok nem csak kézilabdatudásukról, hanem a többi közt talpraesettségükről is tanúbizonyságot tettek a szezon során. A csapat tagjai a Debreceni Sportcentrum több rendezvényén is „egy emberként”, szorgos, lelkiismeretes és kreatív önkéntesként vettek részt. A fiatalok és edzőik most megérdemelt pihenőjüket töltik. Leghamarabb - július 22-én - a legnagyobbak kezdik el a felkészülést a 2013/2014-es szezonra.

 Az országos döntőbe jutott DSI- csapatok és helyezésük: leány U-8 (6.), leány U-9 (7.), leány U-10 (8.), leány U-11 (2.), leány U-12 (5.), leány U-13 (7.), leány U-14 (3.), fiú U-12 (3.), fiú U-14 (5.)

A DSC-SI országos bajnoki érmesei: A DSC-SI bajnoki ezüstérmes, 2001-es leánycsapata: Diószegi Anna, Gali Regina, Garamvölgyi Zsófia, Hadas Panna, Helmeczi Maja, Kovács Eszter, Kovács Fruzsina, Molnár Karola, Nagy Anna, Papp Nikolett, Petrus Mirtill, Szabó Sára, Túri Dzsenifer, Vámosi Panna Petra, Vojth Laura. Edzők: Rádinné Tóth Rózsa és Mészáros Melinda

A DSC-SI bajnoki bronzérmes, 1998-as leánycsapata: Balla Barbara, Berényi Janka Orsolya, Buczkó Renáta, Csirmaz Angéla, Darányi Renáta, Garamvölgyi Krisztina, Gyökös Barbara, Iváncsó Rebeka, Kenyeres Barbara, Koszta Enikő, Kovács Sarolta, Láposi Nikolett, Nagy Zita, Őri Gitta, Rácz Gréta, Szabó Panna, Szűcs Debóra. Edző: Törökné Csapó Erika

A DSC-SI bajnoki bronzérmes, 2000-es fiúcsapata: Agárdi Dávid, Bodnár Máté, Buczkó György, Győri Kristóf, Kovács Mátyás, Mikáczó Attila, Mogyorós András, Nagy Balázs, Puskár Erik, Siteri Vilmos, Széles Péter, Tóth Bendegúz, Vécsei Vencel, Zámbori Marcell. Edző: Sándor László

   

 Cikk nyomtatása