Úszás, futás, biciklizés – avagy egy igazi utánpótlás-nevelő.

Általában 70-80 fős egységet datál évről-évre a triatlon szakága a DSI Debrecennél, ami a sportolókat illeti, ráadásul számos válogatottal is büszkélkedhetünk.

– Az eredményességünkről érdemes tudni, a legutóbbi három évben mi nyertük az utánpótlás (20 éven aluliak) szakosztályi versenyt. Abszolútban, vagyis már a felnőtteket is ideértve, általában 3-4. helyen végzünk országos szinten – összegezte mindezt érthetően büszkén Pap Zsolt, a triatlon szakosztályvezetője. A szakember azt is hozzátette: nyolc-kilenc válogatott sportoló folyamatosan van a klubunknál a triatlonban.

Nem szabad elfelejteni, hogy egy nagyon összetett, nehéz egyéni sportágról van szó, mely rendkívül sok lemondással, akarattal, türelemmel kell, hogy párosuljon.

– A legfiatalabb válogatottunk 14 éves, a legidősebb pedig 20 éves. Dobi Gergő, a legidősebb válogatottunk egyébiránt U23-as Aquatlon világbajnok is – emelte ki Pap Zsolt.

A célok kapcsán pedig azt kell látni, hogy a szakvezető elmondása szerint semmit nem változtak az évek alatt.

– A létszámot nem tudjuk, nem is szeretnénk bővíteni, a minőségre megyünk rá. Folyamatosan akarjuk tartani azt a számot, melyet a válogatotthoz adunk – mondta el Pap Zsolt, aki arról is beszélt, hogy volt már a DSI-nek olimpikonja, ifjúsági olimpikonja, EYOF-on ifjúsági Eb- vb-indulók, szeretné, ha ez a jövőben is hasonlóképpen alakulna.

Ahogy azt a mester is vallja, a legfontosabb mindenekelőtt az úszás stabil tudása, a kerékpározást és a futást majd ráépítik a jó alapokra, de csak arra lehet ráépíteni.

– A mi szakosztályunkban a résztvevők több mint kilencven százaléka profi módon űzi a triatlont, mindössze a maradék csekély létszám az, aki a sport szeretetéért. Viszont látható jelei is vannak az eredményeinknek, büszke vagyok az enyémekre – fejezte be gondolatait Pap Zsolt.

Összegezve, ha valakinek megtetszett a triatlon, előbb irány az uszoda, aztán jöhet minden más!


 


A sportágunk, melynél három különböző terepen is helyt kell állni

TOVÁBBI AKTUALITÁSOK