Szeptember 20. és 24. között a hollandiai Drenthe adott otthont a 2023-as országúti kerékpáros Európa-bajnokságnak.

A kontinensviadal utolsó napján a junior lányok 95 fős mezőnyében ott volt a startnál a DSI Cycling Team fiatalja, Tóth Réka is. A bringásokra 69 kilométer várt, melynek végén a győzelmet a belga Fleur Moors szerezte meg a bombafavorit olasz Federica Venturelli előtt. Réka végül a 63. helyen fejezte be az Eb-t, és örömmel osztotta meg gondolatait.

,, Nagyon élveztem a versenyt. A rajt után rögtön fel kellett menni a Col de Vam emelkedőjén, ami nem volt egyszerű, főleg azért, mert leghátulról kellett rajtolnom, mivel utolsó nemzetként szólítottak a rajtba. A jó bemelegítésnek is köszönhetően a mászást könnyűnek éreztem, előzgettem az embereket, így mikor a célvonalon mentem át, már a 35. hely körül voltam.

Az első körben végig nagyon jó helyeken voltam. Elöl tudtam maradni relatív kevés erőfeszítéssel is. A második mászás kezdete előtt a 15. hely körül voltam. A cél előtt, a macskakő után lévő balos letörésben sokan jöttek a bal oldalamon, kiszorítottak, nem maradt helyem, kicsúsztam és elestem. Az út jobb oldalán voltam, a biciklim pedig a másik oldalon, szóval gondoltam, átmegyek érte. De ugye még nagyon sokan jöttek, ebbe amúgy bele se gondoltam, ők meg konkrétan elütöttek. Nagyon szédültem, de azért tovább mentem.

A két felfelét még kibírtam, de a lefelé aljában megint elestem. Csak az van meg, hogy sokáig egyensúlyoztam az út szélén, lementem, visszajöttem utána végül elestem és csúsztam még három métert. Defektet is kaptam, meg kellett várnom a kocsinkat. Addigra kicsit jobban lettem. A csapatautóból, Dévai Danitól kaptam egy tartalék kerékpárt, ezzel folytattam a versenyt. Innentől kezdve a célom az volt, hogy veszteségeimet minimalizáljam. Nagy nehézségek árán vissza küzdöttem magam a mezőnyre. Utána is jól előre tudtam menni a mezőnyben. A bukásból adódó fájdalmaim ellenére is igyekeztem elől helyezkedni.

Sajnos a negyedik kör végi mászásnál kialakult egy szakadás, amit már nem sikerült összezárni, mert ott nem dolgoztak annyira a többiek. A vége fájdalmas volt, főleg, hogy többen rám kerültek a rajtam „utazók” közül. Célba érkezés után, elmondások szerint, kissé sokkos állapotba kerültem. A mentősök vettek kezelésbe, valamint Ragó Tibor, a csapat fiziósa segített megnyugodni. Nagyon jól esett, hogy a szlovén válogatott lányok is oda jöttek és vigasztaltak.

Summázva az eseményeket, azt gondolom, eredmény szempontjából, több volt ebben a versenyben. Most kissé csalódott vagyok. A bukás ellenére sok pozitívum is volt, mely jó muníció lesz a folytatáshoz.Köszönök mindent a magyar csapatnak, segítőknek, és a bizalmat Dér Zsolt szövetségi kapitánynak!"-zárta tartalmas beszámolóját Tóth Réka.


Balszerencsés volt, de remek tapasztalatokkal gazdagodott az Eb-n Tóth Réka

TOVÁBBI AKTUALITÁSOK