A DSI Debrecen fiatalja és társai végig az élmezőnyben voltak a versenyen.

A Kiss Gergely, Bragmayer Zsanett, Dobi Gergő, Kropkó Márta összeállítású magyar csapat bronzérmet nyert a triatlonosok vegyesváltó számában a krakkói központú Európa Játékok szombati versenynapján, írja az MTI.

A krakkói időjárás tartotta magát az eddigi szokásához és a triatlonversenyek utolsó napján is esővel fogadta a sportolókat. A kellemesnek nem nevezhető körülmények között a 17 rajthoz álló vegyesváltó minden tagjára 300 méter úszás, öt kilométer kerékpározás és másfél kilométer futás várt.

A magyar kvartettben az egyéniben 23. Kiss Gergely kezdett, méghozzá kiválóan. A Nova Huta tóból elsőként jött ki, majd a kerékpározás alatt az élbolyban haladt, a futás végén pedig a hetedik helyen váltotta Bragmayer Zsanettet.

Az egy hete még Montrealban versenyző és ott a világbajnoki sorozatba tartozó viadalon nyolcadik helyezett triatlonostól azt lehetett várni, hogy a mezőny elejére hozza a váltót. Ő már az úszásnál ledolgozta tíz másodperc körüli hátrányát és az első ötös tagjaként pattant kerékpárjára. Ebben a szakaszban az első néhány száz méter után hét fős boly alakult az élen, amely a táv felénél ketté szakadt, miután egy visszafordító előtt a svájci és a német triatlonos nagyot bukott. Bragmayer kimaradt a balesetből, így az ír és a norvég vetélytársával az élen tekert. Futni pedig már elsőként indult, majd - a fantasztikusat sprintelő luxemburgi Leanne Lehair mögött - a második helyen váltotta őt Dobi Gergő.

Az egyéniben 24. Dobi társaihoz hasonlóan nagyszerűen úszott és első helyen érkezett a szinte megtelt nézőtér előtti váltóhelyre, ahol a viadal alatt végig szólt a zene, és a helyi hangulatfelelős ügyelt arra, hogy addig is mindenki jól érezze magát, amíg a triatlonosok a látómezőn túl egymással küzdenek.

A kerékpározás végére aztán Dobi Gergő kis hátrányba került, és a hetedik helyen kezdte a futást, amelynek végén a váltásnál hatodikként „pacsizott le” Kropkó Mártával. Az egyéniben 15. helyezett 20 éves tehetség úszása szintén remekül sikerült, 300 méter alatt könnyedén beérte az előtte indultakat és harmadik helyen ült kerékpárra. Az öt kilométeres etap végére a brit, a norvég, a svájci és a magyar záróember kis előnybe került a többiekkel szemben, így az érmek sorsa közöttük dőlt el.

A futás a női egyéni bajnoknak, Solveig Lovsethnek sikerült a legjobban, mögötte pedig a brit Sian Rainsley haladt. Kropkó a svájcival csatázott, Nora Gmuernek azonban egy büntetés miatt ki kellett állnia 10 másodpercre, Kropkó pedig nagy hajrával végül a harmadik helyen futott át a célvonalon, nagyot bokszolt a levegőbe és összeölelkezett csapattársaival.

Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt


Bronzérmet szerzett az Európa Játékokon a Dobi Gergővel felálló magyar triatlonos vegyesváltó

TOVÁBBI AKTUALITÁSOK