Hétvégén két fronton is érdekelt volt a debreceni kerékpársport.

Az MTB szakág képviselői a szlovákiai Drozdovoban megrendezett C1 versenyen, míg az országútisok egy ausztriai hétvége keretében szombaton Waldigban, majd vasárnap a Welsben megrendezett ÖRW Radliga 2. fordulóján álltak rajtvonalhoz, mindkét nap mezőnyversenyen.

A montisokat egy végre száraz, de igen technikás, sziklás pálya várta. A kisebb technikai gondok ellenére minden versenyzőnk jól vette az akadályt. Legsikeresebben ifj. Kovács Béla szerepelt, aki a dobogó második fokára állhatott fel az U13-as korosztályban! Ugyan itt Gyetkó Péter a 21. helyen végzett.

További eredmények:

U17 korcsoportban: 15. Vizi Gáspár, 22. Gyetkó Dániel, 35. Podgornik Milán

Országúton:

Szombaton Waldingban egy 3,7 km-es technikás körpályán az U17 és WU19 korcsoportnak 15 kört, míg az U19-eseknek 22 kört kellett teljesíteni. Igen hektikus és ideges versenyt láthattunk sok-sok bevállalós mutatvánnyal fűszerezve. Versenyzőink állták a sarat. Sajnos a cél előtti tülekedésben bukás hátráltatta Böszörményi Lászlót és Soós Olivért (U17), így ők már nem tudtak a dobogóért küzdeni. Ugyan itt Tóth Réka (WU19) elkerülve a csetepatét meg sem állt a győzelemig!

Vasárnap, Wels, ÖRW Radliga 2. fordulóján egy 34, 7 km dimbes-dombos, rövidebb és hosszabb meredek emelkedőket tartalmazó körpálya került kijelölésre. Az útvonalnak is köszönhetően kiélezett és erős verseny zajlott minden korosztályban.

U17 (2 kör – 69,4 km) fiúknál Soós Olivér az első évesek között az előkelő 2., míg abszolút értékelésben a 12. helyen végzett. Ugyan itt Böszörményi László a 34., Virág Marcell a 35. helyen futott célba.

U19 (3 kör – 104,1 km) Peterman László sajnos nem tudta befejezni a versenyt.

A mindenki számára óriási meglepetést Tóth Réka okozta. Ifi lányként (WU19) egy mezőnyben rajtolva a WU23 és felnőtt nőkkel (Welit) (2 kör – 69,4 km) abszolút győzelmet aratott! Ilyen fiatalon egy ilyen rangos versenyen magasabb kategóriában is győzedelmeskedni óriási siker.

A hazaérkezést követően Tóth Réka elmondta: ,,Vasárnap az ÖRV RADLIGA kupa 2. fordulóján Welsben álltunk rajthoz. A felnőtt női mezőnnyel mentünk együtt, ezért is vártam ezt a versenyt, mert itt tényleg csak nők indultak. Emiatt teljesen más volt az egész verseny hangulata, máshogy tudtam helyezkedni, előre menni. Két körünk volt, összesen 69 km. Az első körben nagyjából az első harmadban mozogtam, a lefelékben sokat tudtam előre jönni. A dombok nem okoztak problémát, de a hegyihajrás hosszabb emelkedőben kicsit ’megúsztam’.

Nem voltam annyira rossz helyen amikor kezdtük, de páran leszakadtak előttem és nem tudtam visszaérni a mezőnyre. A lefelében utolértem néhány embert és ránk is felzárkóztak, így egy 10-12 fős bollyal tettem meg a kör utolsó 15 km-ét. Sokat vezettem, mert rajtam kívül 3-4 lány dolgozott rendesen, olyan 4 fő beforgott párszor, a többi pedig csak lógott a sor végén. Utána ’lánctalpaztunk’ és a kör végén már láttuk az első csoportot. Szerencsére a második kör elején lelassultak és fel tudtunk érni. Innentől próbáltam még előrébb helyezkedni, nagyjából az első tízben. A dombokon könnyen meg tudtam valósítani ezt, pihentem is. A hegy végére megint kicsit leszakadtam, nagyon szenvedős volt, mert a lábaim már 200 méternél megadták magukat, viszont az átbukón és a lejtőn sikerült jól mennem, ezért elég hamar visszaértem.

Ezután a dombokon a csehek próbáltak szökéseket indítani, ilyenkor kissé hátra csúsztam. Az utolsó 3 km-en folyamatosan az 5-6. hely körül próbáltam mozogni, ami kicsit nehéz volt, mert mindkét oldalon jöttek előre. 1 km-el a cél előtt elesett mögöttem egy lány, eléggé megijedtem, mert pont éreztem, hogy nekidől a kerekemnek.

A Duklások mentek elöl, volt még egy lány előttem és olyan 100 méternél indítottam sprintet. Láttam, hogy ők nem tudnak beállni közvetlenül mögém, mert mire melléjük értem felgyorsultam, de azt hittem valaki más jöhet még. A végéig nyomtam és nagyon közelinek érződött a cél. Igazából még mindig nem tudom elhinni, hogy megnyertem és nagyon-nagyon boldog vagyok. Hálás vagyok Zoli bácsinak, amiért ilyen profi edző és segít minket a céljaink elérésében. Minden helyzetet megfelelően kezel, motivál minket a versenyeken és a mindennapokban is. Sokat jelent nekem a támogatása.”-zárta gondolatait a DSI Cycling Team fiatalja

Nincs megállás, hétvégén országúton három versenynap vár Szlovákiában fiataljainkra, míg az MTB szakág képviselői Csehországban egy C1 versenyen indulnak.


Tóth Réka elképesztő győzelme Ausztriában

TOVÁBBI AKTUALITÁSOK